Znamenitosti

VJETRENICA

Vjetrenica je Hidrološki aktivan protočni speleološki objekt s čak 4 vodena toka, te više desetaka manjih periodičnih tokova s podzemnim jezerima. Smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, 300m istočno od centra sela Zavale na 260m nadmorske visine, 12km zračne udaljenosti do Jadranskog mora.

MANASTIR ZAVALA

Manastir Zavala nalazi se na rubu Popovog polja podno doline Oštrog. Najstariji pisani dokument o Zavali potječe iz 1514.godine. Manastir su podigli pripadnici obitelji vojvoda Hrabrena-Miloradovića, koji su gradili brojne zaklade u Hercegovini u 16.stoljeću. Freske u crkvi Manastira Zavala iz 1619.godine su iznimno vrijedna sijelina slikarstva u Bosni i Hercegovini. Njihov autor je Georgije Mitrofanović, hilandarskin monah, najdarovitiji i najobrazovaniji srpski slikar 17.stoljeća.
Novi konaci podignuti su 1876.godine.
Pri manastiru je 1886.godine otvorena škola.

DUBROVNIK

Razvedena obala s mnoštvom otoka, ruralne sredine, bogata povijest, parkovi prirode i stoljetni spomenici kulture samo su dio onoga što Dubrovačko-neretvansku županiju čini jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta. Kao središte županije ali i svjetske pažnje stoji grad Dubrovnik, sa svojim zidinama i kulama, koje su ga činile jednom od najefikasnijih ali i najljepših utvrda za vrijeme Dubrovačke Republike. Jezgra starog dijela grada vrvi muzejima i spomenicima kulture koji zajedno pričaju nevjerojatnu priču ovog, kako ga je George Bernard Shaw nazvao, bisera Jadrana.

 Zahvaljujući očuvanoj prirodi ovo mjesto u zaleđu Jadrana je pogodno za razvoj eko turizma. Veoma poznata turistička atrakcija je pećina Vjetrenica, čiji obilazak u izletničkim aranžamanima, turistima predstavlja jedinstveni doživljaj. Veliki broj spomenika materijalne kulture svjedoči o bogatoj povijesti ovoga kraja. Zemljopisna pozicija prostora općine Ravno, raznolikost terena i geološka prošlost daju teritoriju jedinstvene karakteristike.